Bu yazımızda Wordpress nedir, ne amaçla kullanılır, artı ve eksileri nelerdir, özellikleri nelerdir, e-ticaretle ilişkisi ve wordpress eklentileri hakkında ayrıntılı bir yazıyı ele alacağız.
Bu içeriğimiz ile Wordpress ile tam anlamıyla tanışmış olacaksınız.
Dünyadaki her 4 internet sitesinden birinin Wordpress alt yapısına sahip olduğunu düşünürsek, ne kadar büyük bir oluşumun içinde olduğumuzu da kolayca anlayabiliriz.
Bundan yıllar önce ilk blog siteleri ortaya çıktığında, internet kullanıcısı olan ve biraz da teknolojiyi yakından takip edenler, çeşitli blog sayfaları açarak yemek tarifleri, şiirleri, bunalımlı içerikler ya da güzellik konularında günlük şeklinde yazılar yayınlamaya başlamıştı.
Daha sonra internet kullanıcılarının hızla artması, neredeyse tek iletişim aracı olarak internetin kullanılmasını sağladı. İşte bu da Wordpress gibi sitelerin daha fazla ön plana çıkmasını, kurumsal ve kişisel amaçlı kullanılmasını sağladı.
Wordpress Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?
Aslında blog sayfasının resmileşmiş bir hali olan Wordpress, Google ve diğer arama motorları tarafından oldukça fazla sevilen bir alt yapıya sahip hazır kod bloğudur.
“Blog nasıl açılır? Neden bir bloğunuz olmalı? Blog açmak ücreli mi? Nerelerden blog açabiliriz? Bloglar nasıl kullanılır? Nasıl hitlerinizi arttırabilirsiniz? Blogdan nasıl para kazanılır? Blog açmak isteyenlere tavsiyeler ve blog sayfasının markalaşmasının önemi” gibi başlıkların incelediği yazı için tıklayınız.
Bir blog sitesinden içerik yönetim sistemine evrilmiş olan wordpress, kişisel bir internet sitesi yapmanız için gerekli olan her konuda size yardımcı olacaktır. Birbirinden farklı içerikler üreten ve kurumsal firmaların da tercih ettiği bu sistem profesyonel bir içerik yönetim sitesidir. Çeşitli eklentilerle birlikte çalıştırabileceğiniz bu sistem, herkesin kendi sitesini kendisinin yapmasını sağlar.
En fazla tercih edilen ve kısa sürede indekslemelere düşen bu sistem, özellikle blog yazarları tarafından terfi edilmiş bir alan olarak kullanılmaktan öteye gitmiş ve Wordpress Nedir sorusunun cevabını içerik yöneticisidir olarak vermiştir.
Wordpress Artıları ve Eksileri Nedir?
Wordpress’in en büyük avantajı yazılımının sürekli olarak geliştirilip değiştirilmeye açık olduğudur. Yüzlerce yazılımcı bu sistem için açık kaynak kodları sayesinde esnek bir yapıya sahiptir.
Web yazılımlarından anlamayan ve başlangıç seviyesinde bulunanlar dahi hiçbir zorluk yaşamadan kendi sitesini yapabilmesini mümkün kılan bir yazılıma sahiptir. Bu yazılım, açık kaynaklı olduğu için azıcık tehlikelere açık olsa da, diğer rakiplerinin toplamından bile daha fazla kullanıcısının olması bu avantajın sonuçlarını da en iyi şekilde kanıtlamaktadır. ,
Milyonlarca insanın Wordpress eklentileri sayesinde kolay bir şekilde her konuda içerik düzenleyip yönetmesi mümkündür. Birçok eklenti verilerinizi kullanması sebebiyle dezavantaj olarak sadece verilerin gizliliği konusunda şüphelerin olmasıdır. Bu durumda ise kullanım düzeyi yüksek olan eklentiler tercih edilerek bu şüphe ortadan kaldırılabilir.
Wordpress Özellikleri
Wordpress özellikleri arasında en önemlisi kolay bir şekilde kurulum yapılması ve her türlü değişikliğinin profesyonel bir şekilde görünmesinin sağlanmasıdır.
Birbirinden farklı site içerikleri ve kullanım amaçları nedeniyle her türlü sisteme uyum sağlayan wordpress sistemi ile kodlama konusunda bilgi sahibi olmasanız bile birçok internet sitesinden daha başarılı bir internet sitesi kurabilirsiniz.
Sitenizi bir haber sitesi ya da e ticaret sitesi olarak kullanabilirsiniz ve bunun için sadece kendiniz birkaç saatini ayırarak Wordpress sitesi açma işini kısa sürede halledebilirsiniz. Ayrıca arama motorlarında kısa sürede çıkma imkanı da bu altyapı sayesinde sağlanmaktadır.
Wordpress ile E-Ticaret
Günümüzde popüler olan e ticaret sitelerinden bazıları wordpress ile yapılmıştır. Kısa sürede eklentilerin en iyi şekilde adapte edilmesi, açıkların iyi bir şekilde kapatılması sağlandığında, iyi bir şekilde her türlü site için kullanılmaktadır.
Milyonlarca farklı site kurulmuş olan Wordpress altyapısı için kolay bir şekilde kullanabilecek basitlikle denmesi hafif bir ifade olsa da, küçük esnaflar gibi bu işe büyük paralar harcayamayacak olanlar için kendi sitelerini yönetme imkanı sağlaması açısından oldukça önemli bir e ticaret portalı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bunun için Wordpress e-ticaret eklentisi (Woocommerce) dahi bulunuyor ve birkaç dakika içinde ürünlerinizi girerek satışlarınızı başlatma imkanına sahip olabiliyorsunuz.
Her gün bir yenisinin daha eklendiği Wordpress sitelerinde, özellikle ücretsiz olan temaları geliştirmek ve kendi kodlarını yazabilecek aşamaya gelmek, birkaç ay kadar kısa bir sürede gerçekleşebilir. Bunun için birçok eğitim içeriği yazılı ve videolu şekilde internette mevcuttur.
Wordpress Eklentileri
Wordpress eklentileri ücretsiz olmakla birlikte pro sürümlerle satın alınıp eksiksiz versiyonların kullanılmasını sağlamaktadır. Hemen hemen her gereksinim için bir eklenti bulmak, profesyonel koderlar için de eklenti yazıp yüklemek mümkün olmaktadır.
Kullanıcıların birbirlerine destek vermek amacıyla Wordpress Hataları konusunda sayfalar dolusu içerikler paylaşması, her sorunun kolay bir şekilde çözümünün bulunması nedeniyle webmasterlar da en fazla bu siteleri tercih etmektedir. Çünkü hem görsel olarak, hem de işlevsel olarak oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Sürekli eklentilerin güncellenmesiyle yeni versiyonlara uyumlu halde sisteme birçok konuda yararlanabileceğiniz binlerce eklenti yükleyebilirsiniz.
Wordpress nasıl kurulur?
Günümüzde birçok hosting sağlayıcı wordpress kurulumunu Cpanel üzerinden tek bir tıklama ile çok kısa sürede kurulumunu yapmaktadır. Eskiden manuel bir şekilde wordpress dosyalarını ftps adresine yükleyerek kurulum yapılmaktaydı.
Wordpress nasıl kullanılır?
Wordpress’in çok yaygın kullanılmasının asıl sebebi kullanımının kolay oluşu ve işlevselliğini yüksek olmasından dolayıdır. Birçok unsurda rakiplerinin önündedir. Sade bir admin panelinden web sitenizi kolayca yönetebileceksiniz.
Woocommerce nedir?
Woocommerce wordpress alt yapısı ile e-ticaret yapmak isteyenlerin kullanması gereken e-ticaret eklentisidir.
Elementor Pro nedir?
Elementor pro wordpress web sitelerinizin tasarımını geliştiren, site sahiplerine tasarımda esneklik ve özgürlük tanıyan bir wordpress eklentisidir.
Wordpress SEO nedir?
Wordpress alt yapılı sitelerde one page (site içi) SEO gereklilikleri oldukça kolay bir şekilde sağlanabilmektedir. SEO için rank math ve Yoast gibi gelişmiş özelliklere sahip SEO eklentileri barındırmaktadır. Bu özellikleri itibariyle de rakiplerinin önüne geçmektedir.
Ek olarak aşağıdaki “Wordpress nedir, ne işe yarar? İnternet sitesi yapmanın en iyi yolu” başlıklı youtube videosunu da izleyerek öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
Bu içeriğimiz ile wordpress nedir sorusunu alt başlıklarıyla ele alarak ve sıkça sorulan sorular cevaplandırılarak yanıtlamış olduk.
Kaynak: Wordpress Nedir?